Президентът на Съединените щати Джо Байдън е призовал лидерите на Египет и

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън е призовал лидерите на Египет и
Коментари Харесай

Джо Байдън е призовал Египет и Катар да положат усилия за мир

Президентът на Съединените щати Джо Байдън е призовал водачите на Египет и Катар да „ положат всички старания “ за освобождението на заложниците, държани от Хамас, като част от договарянията за преустановяване на огъня в Газа. Това съобщи Белият дом. Байдън е отправил настояването в телефонни диалози с водачите, като е заявил, че освобождението на заложниците е единствената спънка пред незабавното спиране на боевете. Това идва в миг, когато Хамас изследва предлагането на Израел за 40-дневно помирение. Завръщайки се в Катар след последните договаряния в Кайро, делегацията на Хамас съобщи, че ще разиска концепциите и предлагането. На собствен ред Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен съобщи, че „ единственото нещо, което стои сред народа на Газа и прекратяването на огъня “, е Хамас. Това стана по време на срещата на Световния стопански конгрес в Рияд. Блинкен впоследствие напусна Саудитска Арабия, се отправи към Йордания, където ще се срещне с крал Абдула II и външния министър Айман Сафади, както и с координатора на Организация на обединените нации по филантропичната помощ и възобновяване на Газа Сигрид Кааг. След това Блинкен ще посети и Израел.
Блинкен е на седмото си пътешестване в Близкия изток след експлоадирането на войната. И това, което той се пробва да направи, е да реализира краткотрайно преустановяване на огъня и освобождение на заложниците. Без това всички останали елементи от пъзела няма да се подредят.
Брайън Катулис, старши теоретичен помощник, Институт за Близкия изток

По-рано Държавният департамент на Съединени американски щати откри, че пет израелски елементи за сигурност са направили груби нарушавания на правата на индивида преди началото на войната. Те обаче все още вземат решение дали да ограничат военната помощ за една от тези единици според законодателството на Вашингтон. Останалите четири „ дейно са отстранили тези нарушавания “, съобщи заместник-говорителят Ведант Пател. Междувременно Американските военни разгласиха снимки от построяването на кей за филантропични помощи в Газа. Заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх съобщи, че съоръжението ще коства към 320 млн. $. На собствен ред въоръженото крило на свързаната с Хамас организация „ Ислямски джихад “ съобщи, че е изстреляло ракети към Израел, което е сигнал, че групировката към момента е в положение да прави ракетни набези след близо седем месеца израелска въздушна и сухопътна атака.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР